București, 11 februarie 2015 - “Orașul (non)sexist - Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen” reprezintă o cercetare de pionierat în România, care a avut ca obiect de studiu discriminarea urbană de gen din București.  Puteți consulta și/sau descărca cercetarea de pe site-ul proiectului, la adresa http://www.discriminari-urbane.ro/index.php/ghid.

Parte integrantă a proiectului Discriminări urbane. Program de cetățenie activă sensibil la gen (http://discriminari-urbane.ro/), inventarul reprezintă rezultatul unui demers de cercetare realizat de către Societatea de Analize Feministe AnA în parteneriat cu Asociația Front. Volumul, coordonat de Laura Grünberg și Diana Elena Neaga, reunește  studii în care este analizată din diverse perspective dimensiunea de gen a Bucureștiului: autoarele investighează numele străzilor, tipul de statui, publicitatea stradală,  libertatea de mișcare și de exprimare în spațiul public de care se pot bucura femeile în Capitală, etc.

În curând, cercetarea va apărea și în format tipărit și va fi distribuită gratuit, cu ocazia diferitelor evenimente ale proiectului.

 

Cum identificăm discriminarea urbană de gen?

 

Vă provocăm să vă puneți câteva întrebări: Este Bucureștiul-capitala României un oraș european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Este pentru femei orașul la nivel macro – de politici urbane, la nivel messo – de planificare locală sau la nivel micro – de practici cotidiene un spațiu sigur și prietenos? Este orașul planificat și construit (și) după calapodul nevoilor femeilor în diversitatea lor de vârste, etnii, clase sociale, educație, stare de sănătate?

Este Bucureștiul un oraș sexist, homofob, transfob, rasist? Care sunt zonele de frică mentală pentru femeile din București? Este un loc sigur pentru femeile tinere sau cele mai în vârstă? Este un oraș în care a merge cu căruciorul în parc este o plăcere sau o corvoadă pentru părinți? Care femei sunt reprezentate și care nu în spațiul urban? De ce, în București, atât de puține străzi sau bulevarde poartă nume de femei? Se regăsesc așa cum merită femeile în memoria colectivă a acestui oraș? De ce  printre atatea statui și monumente  nu există în București (în România)  un monument dedicat victimelor politicilor pronataliste?

Volumul “Orașul (non)sexist - Un inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen” informează și provocă autoritățile, cetățenii și reprezentanții mass-mediei astfel ca împreună să construim un BUCUREȘTI mai prietenos cu TOȚI locuitorii săi!

 

*Echipa de cercetare a fost formată din: Laura Grünberg și Diana Neaga (coordonatoare), Andreea Gheba,Corina Bragaru, Adina Manta, Tudorina Mihai, Ana-Maria Niculescu Mizil, Monica Pavel, Ana-Maria Popa,Bogdan Stefan, Alexandra Voicu, Ilona Voicu, și Ruxandra Yilmaz.

 

------------------

Material realizat în cadrul proiectului “Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibilă la gen”,  proiect finanţat prin granturile  SEE 2009– 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE  şi norvegiene  accesaţi www.eeagrants.org