Description

генерички термин што се користи за поединците од заедниците на лезбејските, геј, бисексуалните, транс лицата и квир/неодредените лица

Additional notes and information

Треба да се знае дека постојат варијации на овој термин, како ЛГБ, ЛГБТ, ГЛБТ, ЛГБТК+ и ЛГБТИ. Последната верзија експлицитно ги опфаќа интерсексуалните лица (И). Постојат и верзии што ги опфаќаат асексуалните лица (на пр. ЛГБТКА). Пошироко земено, со овие скратеници се групираат заедно поединците што имаат ненормативен родов идентитет или сексуалност.