Description

збир на медицински мерки што може, но и не мора да подразбере психолошки, ендокринолошки и хируршки третмани чија цел е да се прилагоди физичкиот изглед на лицето со нивниот родов идентитет

Additional notes and information

Тоа може да подразбере психолошки консултации, вкрстено-полова хормонска терапија, операција за промена на полот (како операција на лицето, градниот кош/градите, разни видови операции на гениталиите, или хистеректомија), стерилизација (што доведува до неплодност), отстранување влакна и обучување на гласот. Не секое трансродово лице сака или може да се подвргне на сите, или на дел од овие мерки.